vineri, 22 mai 2009

Nimic despre Mihaela Radulescu

Am avut privilegiul, zilele trecute, sa cunosc doi oameni deosebiti, fratii Steve si Mark Fainaru, jurnalisti americani de origine romana. Genul de oameni cu care te intalnesti o data in viata. Vizita lor in Romania nu a interesat pe prea multa lume. In fond, era vorba de doi ziaristi sportivi. Da, e adevarat, Steve a castigat premiul Pulitzer in 2008 pentru reportajele pe care le-a facut in Irak. Iar Mark, fratele mai mare, a castigat premiul George Polk pentru o investigatie legata de sportivii americani care consuma steroizi. Si faptul ca Steve a fost in Irak de vreo sapte ori, din 2004 incoace, cu trupele de mercenari, e adevarat. Iar Mark a fost condamnat la 18 luni de inchisoare de un tribunal american pentru ca nu a vrut sa isi dezvaluie sursele, intr-o investigatia in care a aflat ca Marion Jones lua steroizi. Articolele lui Steve au contribuit la scoaterea firmei Blackwater din Irak. Investigatia lui Mark a determinat Congresul american sa adopte alte legi in ceea ce priveste pedepsirea consumului de steroizi de catre sportivi. Asta asa, ca sa va faceti o idee, nu va stresati ca nu ati stiut.
Cei doi Fainari au fost in Romania pentru ca Steve si-a lansat aici cartea „Legea celui puternic”, pe care a scris-o anul trecut. Ar fi inutil sa va spun ca a fost best-seller in America. Asa cum si cartea scrisa de Mark si alt jurnalist, Lance Williams, „Jocul umbrelor” a fost best-seller. Da, frate, e adevarat, americanii astia citesc orice, nu va stresati ca nu ati stiut.
La lansare nu au fost multe vedete. Si ma refer la jurnalistii-vedeta, cei pe care ii vezi toata ziua pe la televizor, producandu-se si laudandu-se cu caracterul, curajul, dedicatia, talentul si vocatia lor extraordinare. De ce ar fi venit, ca doar Fainarii sunt niste jurnalisti sportivi. Si nu sunt chiar romani, bunicul lor a fost. Si nu vorbesc domne romaneste. Nu cred ca este relevant faptul ca cei doi sunt niste oameni extraordinari, deschisi si incantatori, pe care ai fi putut sa ii asculti ore in sir. Ca Steve zambea permanent, chiar cand povestea cum singurul medic care ii insotise in Irak i-a marturisit ca calm ca nu are decat spirt si fese, ca stie medicina din cele cateva carti pe care le-a citit si ca e alcoolic. Ca a trecut de zeci de ori pe langa moarte, dar ca nu a ajuns la inmormantarea tatalui sau. Iar Mark a acceptat rabdator ca toata atentia sa ii fie acordata fratelui sau, timp de mai multe ore. In fond, atata vreme cat n-a facut inchisoare, ca Gigi, experienta lui Mark nu se pune. De aceea, repet, nu va stresati ca nu ati stiut.
Fainarii se vor intoarce in Romania. Culmea, le-a placut la nebunie Bucurestiul murdar, oamenii nesimtiti si atmosfera de doi lei. Sunt mandri de originile lor. Americani, ce sa le faci. Se intorc in America si vor vorbi despre Romania, unde au intalnit oameni minunati, care i-au tratat ca pe niste prieteni. Repet, nici ei nu trebuie sa se streseze. Ca doar nu au stiut.
de Ala Ghola

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu