joi, 26 noiembrie 2009

If we Crin-ed, should we Geoana?!

Cei 3 cei mai bine plasati candidati la presedintia Romaniei, anul acesta, sunt o dezamagire totala.
- Crin Antonescu a avut o campanie stearsa, fara idei, fara propuneri, fara un program bine conturat. S-a limitat sa declame anti-Basescu, cu o topica iritanta si pe un ton apocaliptic. Nu ne-a vorbit nicio clipa de masuri liberale, de constructia liberala a statului, nu a adus nimic nou, nicio tema de campanie care sa te determine sa spui - "dom'le, mare om politic"! Ba mai mult, la dezbaterea celor trei candidati dinaintea primului tur, a avut o prestatie calificata de apropiati drept plina de verva, dar mie mi s-a parut doar un tragic-comic jenant.
Totusi multi intelectuali, multi tineri l-au votat. Probabil pe pricipiul: dintre rosu si portocaliu hai sa votam galben, ca astia cand au fost la putere au inteles ca avem nevoie de economie in tara asta, si ce-ar fi sa mai incurajam si noi agentii economici!
- Mircea Geoana a avut o campanie 10 in 1. Peste tot unde se ducea predica pe limba celor prezenti, iar rezultatul final a fost un amalgam consistent de promisiuni, care puse cap la cap ar fi echivalat unui program politic de sute de pagini. Or hai sa fim seriosi, ca presedintele nu are nici pregrogative executive, si nici timpul necesar ca in 5 ani sa puna la punct toate sectoarele economice si sa aduca la liman toate categoriile sociale. Totusi, Geoana e de departe cel mai bun candidat pentru postul de presedinte al tarii. A fost ambasador, el si sotia dau bine in poza alaturi de politicieni internationali, si cu siguranta ar juca foarte bine acest rol. Dar ce ne facem ca, odata cu Geoana, ar veni la putere toata armata de termite rosii care trebuie sa recupereze cinci ani de opozitie.
- Traian Basescu a avut de departe cea mai buna campanie, din punctul de vedere al tehnicii electorale. In primul rand este singurul care a avut o tema de campanie - referendumul contra parlamentarilor. Bineinteles, aceasta tema este cea mai nociva posibila: desfiintarea parlamentului, unul dintre cei 3 stalpi ai democratiei. Totusi, si la nivelul marketingului electoral Basescu a gresit fatal: a organizat mitinguri cu 40.000 de oameni adusi cu forta, sau platiti sa fie acolo. Or in conditiile in care presa a vanat lucrurile astea, Basescu a reusit doar sa starneasca amintirea defilarilor de 23 august, iar marea portocalie in care se scufunda ne-a amintit de porumbelul pacii creat de mii de persoane pe stadionul 23 august. In rest, Basescu a avut putine mesaje, pe care le-a repetat des, si care cu siguranta au ajuns la electoratul sau. Basescu este insa pe un trend descendent, si ca orice om care se agata de putere, e disperat, si se vede.
In turul doi avem deci de ales intre un rege in declin, care nu vrea sa renunte la coroana, si un tanar protejat la curte, imbracat bine, dar in umbra caruia ar fi mai bine sa nu vedem. De asta a fost mai usor sa votam un baronet cu guler galben, care macar avea o agenda mai digerabila. So, what should we do?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu