miercuri, 14 ianuarie 2009

Basescu vrea sa darame pilonii statului de drept. Va reusi?

Cred ca presedintele Basescu s-a uitat prea mult pe posturile rusesti si nu spun asta pentru ca il banuiesc ca s-a atasat de vodca ruseasca, ci pentru ca este clar ca prezidentiabilul se viseaza un mic tar si are fantezii despre puterea pe care o detine Putin, fie si doar ca prim-ministru. Nu, nu fac comparatia cu sistemul prezidential francez pentru ca populatia nu are cultura democratica din Franta.
Asa ca Basescu a propus astazi un eveniment penibil unde nimeni n-a suflat in front, de la sefii de Guvern, Senat, Camera Deputatilor, la asa-zisa societate civila, si reprezentantii de vaza ai Facultatii de Stiinte Politice (ingenunchiata prin prezenta pe statul de plata de la Cotroceni a lui Cristian Preda si Bogdan Chitoiu). Toti acesti stimabili, care ocupa functii la cel mai inalt nivel in stat n-au facut altceva decat sa se supuna dorintei basesciene de a actiona pentru modificare Constitutiei, aka cea mai importanta lege in stat care garanteaza libertatile fundamentale si legifereaza echilibrul puterilor in stat. Echilibru care nu ii convine lui Basescu, pentru ca el nu poate sa se joace decat de-a controlatorul serviciilor si vrea mai mult. Nu ca acum n-are avea la degetul mic Guvernul si Parlamentul, dar ar vrea probabil sa si le mentina sub sfera de influenta mult mai mult timp de acum inainte.
Pe scurt Basescu isi propune sa darame Parlamentul si Guvernul, adica puterea legislativa si cea executiva, asta dupa ce saptamana trecuta s-a preocupat sa dea o palma puterii judecatoresti prin prezenta sa la CSM. Odata compromise acestea trei, ar mai ramane autoritatile locale, pe care doreste sa le bulverseze printr-o reorganizare in cel mult 12 judete. Mie mi se par niste lucruri aberante, dar cine sunt eu sa vorbesc cand profesorii de la Facultatea de Stiinte Politice, societatea civila, seful Senatului, al Guvernului si papusica de la Camera Deputatilor ne spun ca de altfel asta isi doreste populatia. Siguuuur ca da.
Nu pot decat sa le doresc la toti sa-si rupa gatul la votul popular.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu