joi, 15 ianuarie 2009

Tara arde si baba se piaptana!

Si daca baba se opreste? Crezi ca se stinge tara? Asa ma “consola” pe vremuri o cunostinta, de fiecare data imi exprimat, indignata, o nemultumire. Mi-a tot repetat aceste raspunsuri, incat intr-un final am cedat si i-am acceptat argumentele: Sa presupunem ca baba nu se mai piaptana si chiar observa ca arde tara. Optiunile ei, in acest moment, nu sunt foarte multe. Daca e o baba inca intreaga la cap, suna la 112 si anunta pompierii, politia, serviciile secrete, angajatii comunitari, etc sperand ca acestia 1. sunt la serviciu. 2. au apa si ce le mai trebuie lor sa stinga focul. 3. vor putea sa se puna de acord cine intervine si unde 4. traficul le va permite sa ajunga la locul sinistrului. Daca toate aceste conditii sunt indeplinite, exista posibilitatea ca tara, sau macar o parte din ea, sa scape neafumata. Daca insa baba, intr-un elan de vitejie si patriotism arunca un pahar cu apa, o galeata sau chiar pe ea insasi in foc, intr-un elan disperat de a salva iubita tarisoara…e vorba de scenariul pesimist….
Ca premierul Boc este in acest moment in situatia babei, nu cred ca mai e nevoie sa explic. Daca frunzaresti ziarele dimineata, iti dai seama ca incendiul a ajuns deja la stadiul de calamitate. Exporturile s-au prabusit cu 46% in prima decada a lunii ianuarie, in sectorul auto, peste 100.000 de locuri de munca s-ar putea sa dispara, ca sa nu mai vorbesc de “taierile” aproape ritualice de salarii prin diverse companii. Intrebarea este daca baba a observat ca tara arde. M-as hazarda sa zic ca nu….
De la momentul instalarii sale in functie, adica 23 decembrie si pana in prezent, as spune ca premierul Boc doar a baut cateva pahare de apa. Concret, la aproape trei saptamani de cand e prim-ministru, bilantul pm boc arata asa: a tinut trei sedinte de Guvern, remarcabile prin faptul ca au produs celebra ordonanta cu pensie versus salariu. A condus o videconferinta, unica prin faptul ca l-a secondat ministrul de interne cu cel mai scurt mandat. A plans dupa ajutor la BNR si a pupat ceva maini prezidentiale, dandu-si girul de profesor de drept la modificarea Constitutiei. Si s-a intalnit cu trei ambasadori.
De incendiu, deci, numai de bine. Nici o masura, cat de mica, un capatel de masura de criza….aaaa, incediu. Deci nu tu pahar de apa, nu tu pompieri, nu tu…nimic. Sa ne ferim sa spunem ca linistea care vine dinspre Palatul Victoria e mormantala. Ar fi de rau augur. Sa fim optimisti. Oricum, va spun eu ca mai avem o sansa. Incepe sa se incalzeasca vremea. Si fie ca vrea emil boc sau nu, istoria recenta ne invata ca pe rauri se vor forma baraje de gheata. Chemati de vreo baba nebuna, oprita din pieptanat, militarii de la situatii de urgenta vor incerca, cu succes limitat, sa dinamiteze ciopoarele de gheata. Norocul nostru daca nu reusesc. Poate ca in felul asta apele care vor inunda din Romania vor stinge si incendiul. Iar daca baba este pieptanata sau nu, nu va mai conta…
de Ala Ghola

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu